Julen er en særlig tid for børn på krisecenter

Selvom børn på krisecentre går igennem en svær periode, er det vigtigt, at de stadig kan opleve glæden ved julen. Derfor skaber vi rammer for nærvær og traditioner. Men julen er også en svær tid for børn på krisecenter, der kan vække ubehagelige følelser og minder.

På krisecentrene skaber vi en jul i børnehøjde med ro og forudsigelighed. Men det er selvsagt ikke kun i juletiden, at vi har fokus på børns behov og oplevelser. Året rundt arbejder vi for lovsikrede indsatser for voldsramte børn. Vi mener nemlig, at krisecentertilbud med plads til børn skal have specialuddannet personale, der har særligt ansvar for at sikre, at børnene får hjælp til at bearbejde volden.

Julen er en hjertevarm familiehøjtid fyldt med traditioner, hjemmebag, julepynt og gaver. For børn på krisecentre kan december måned dog vække en blanding af ubehagelige minder og uopfyldte ønsker, der gør denne særlige tid følelsesladet. Minderne kan handle om den samlede familie, børnene havde før krisecenteropholdet, og de traditioner, der plejede at være ved julen derhjemme. Samtidig bærer børnene på svære tanker og følelser.

Selvom børn på krisecentre befinder sig under svære omstændigheder, er det vigtigt at sørge for, at de stadig kan opleve glæden ved julen. Følelsen af normalitet og tryghed er af stor betydning.

Julen handler om at dele glæde og nærvær sammen med vores nærmeste, og netop det ønsker vi at give kvinder og børn, der befinder sig hos os.  

En magisk tid

Fra den 1. december spredes julestemningen, når julenisserne flytter ind, og krisecentrene forvandles med flotte juledekorationer, gran, guirlander og julehjerter i alle kroge.

Takket være de mange generøse donationer fra virksomheder og privatpersoner i løbet af året, har vi mulighed for at sprede juleglæden for børn og kvinder. Personalet og de dedikerede frivillige spiller en afgørende rolle i at gøre julen hyggelig og mindeværdig for børnene. De hjælper med at pynte op, organisere julefrokost og juleklip for børnene. Duften af kanel og sukker fylder husene, når de bager vaniljekranse og laver julekonfekt. Vi holder julefest den 24. december, hvor det store juletræ står pyntet med gaver, der bare venter på at blive pakket op efter julemiddagen.

Hele december står i julens tegn, men juledagene op til juleaften er helt særlige. En børnekontaktperson fortæller:

”Lillejuleaften er en dag, hvor vi hygger omkring børnene. Vi bager julekager og ser Disney film, så børnene virkelig kan mærke magien ved jul.” 

Det er vores børnefaglige personale, der skaber en jul i børnehøjde. De er med til at planlægge julens aktiviteter, fordi de har et fagligt blik for børnenes behov i en svær tid. Børnenes oplevelser med vold forsvinder ikke bare fordi det er jul. De skal året rundt have hjælp til at bearbejde voldens konsekvenser.

Vi arbejder for, at børn på krisecenter tilbydes en børnefaglig indsats

Børn, der er på krisecenter med deres mor, er voldsofre i deres egen ret. De går med deres egne oplevelser og udfordringer i relation til volden, og har behov for en målrettet indsats.

Krisecentertilbud med plads til børn skal have børnefagligt personale, der har særligt ansvar for at sikre, at børnene får den rette hjælp. Børn kan i modsætning til voksne ikke altid selv forklare, hvad de er blevet udsat for, og hvordan de har oplevet volden. Den vold, de udsættes for direkte eller indirekte er dybt skadelig, og kræver en socialfaglig indsats, der beror på en stærk voldsfaglighed.

Myndighederne har et ansvar for at sikre dette.

“Det er afgørende, at der er et fokus på børn i tilsynsmodellen, og vi arbejder for at gøre dette til en lovpligtig standard” - Maria Søndergaard, direktør.

I dag har Socialtilsynets tilsynsmodel intet blik for det nødvendige og faglige arbejde med børn udsat for vold, og tilsynet forholder sig ikke til om rammerne på krisecentrene er passende for børn. Krisecentre med plads til børn skal have børnefagligt personale og de rette ressourcer til at støtte børnene. Derfor skal tilsynet sikre, at der er et socialfagligt blik på de børn, der opholder sig på krisecenter med deres mor.  

Lad os sammen gøre en forskel og give børnene på krisecentrene en magisk jul!  

 
Forrige
Forrige

En revideret SEL § 109: Hvad er der behov for?

Næste
Næste

Høringssvar fra Dansk Kvindesamfunds Krisecentre om bekendtgørelse om børnehuse