Mød krisecentrenes ambassadører
Dansk Kvindesamfunds Krisecentre samarbejder med en række ambassadører, der på hver deres måde er med til at sætte kvinder og børns rettigheder på dagsordenen. Fælles for alle er, at de brænder for sagen og støtter op om kampen for at stoppe vold mod kvinder og børn i Danmark.
Synligheds-ambassadører
Sanne Søndergaard
Jeg er komiker og forfatter, og bruger mit virke til at formidle ligestilling og feministiske budskaber på let fordøjelige måder. Det vil jeg tage med som ambassadør hos Dansk Kvindesamfunds Krisecentre. Jeg vil sætte fokus på vold mod kvinder for at den brede befolkning bedre forstår kønnet vold. Vi skal væk fra spørgsmål som ”hvorfor gik hun ikke, da han slog første gang?” og være bedre til at forstå de mange barrierer, der gør det svært for kvinder at bryde med en voldelig partner. Vi skal ikke ignorere, at de fleste kvinder udsættes for vold af mænd. Vi skal heller ikke ignorere, at de kønnede normer og giftig maskulinitet er nogle af de afgørende årsager til, at kvinder stadig udsættes for vold i så stort et omfang. Vi har som samfund et fælles ansvar for at nedbryde giftig maskulinitet og gøre verden til et bedre sted for alle køn!
Foto: Privat
Anna Klahn
Jeg er forfatter, indehaver af Skrivskrivskriv.dk og projektleder i Tag Stemmen Tilbage - et forfatterprojekt for voldsramte. Min vision er at give ord til de skrig, der ikke bliver hørt, og stemme til de mindst repræsenterede fortællinger. Det er væsentligt for mig at skabe nye perspektiver på det at være offer for vold – både individuelt og på strukturelt plan - og inddrage dem, det drejer sig om, i mit kunstneriske virke. Som ambassadør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre vil jeg adressere flere former for vold herunder den psykiske, så samtalen om vold nuanceres. Jeg ønsker at skabe forståelse for, hvordan systemets strukturer udgør hindringer for kvinder og børns vej ud af vold – og i nogle tilfælde sågar aktivt bidrager til voldsudøvelsen.
Foto: Christl Ravnhild Bøgh
Gry Jexen
Jeg er historiker, og arbejder aktivt for at skrive kvinderne ind i historien. Igennem mit arbejde ved jeg, at kønsbaseret vold, fysisk og psykisk vold mod kvinder er et fænomen, der bunder i den historiske ulighed mellem kønnene. Historisk set har kvinder været underlagt mænds myndighed. Kvinder har ikke haft ret over deres egen økonomi, mødre har ikke haft forældremyndighed over deres børn, og kvinder har haft meget begrænsede borgerlige og juridiske rettigheder. Selvom kvinder i dag har den fulde ret over sig selv både socialt, økonomisk og juridisk, så er det alligevel oftere kvinder, der udsættes for partnervold. Det er min opfattelse, at dette faktum bunder i den kulturhistoriske arv. Derfor er jeg meget stolt af at være blevet ambassadør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre, som både hjælper den enkelte i en meget svær livssituation og samtidig arbejder for at ændre de kulturhistoriske mønstre, der er med til at skabe risiko for vold i parforhold og børnefamilier.
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Christine Albeck Børge
Ligestilling har altid været en hjertesag for mig. Både som skuespiller, manuskriptforfatter og instruktør har mit arbejde kredset om kvinders stilling og vilkår. Vold mod kvinder er en sag, der optager mig meget, og jeg har valgt at blive ambassadør, fordi jeg mener, at krisecentrene gør et utroligt vigtigt stykke arbejde. Som samfund bliver vi nødt til at aftabuisere volden, så de mennesker, der lider under den, kan få hjælp. Derfor vil jeg gerne bruge min stemme til at være med til at skabe synlighed om problemerne med vold mod kvinder.
Foto: Nadia Von Rikka
Ane Høgsberg
Jeg er komiker og forfatter, og gennem mit virke får jeg andre til at grine – og ligeledes forsøger jeg også at få folk til at se flere perspektiver på tingene. Jeg vil gerne bruge min stemme der, hvor det giver mening, og hvor jeg har en oplevelse af at kunne gøre en positiv forskel. Derfor har jeg valgt at være ambassadør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre. Som ambassadør vil jeg hjælpe med at skabe opmærksomhed omkring krisecentrenes vigtige arbejde for stoppe vold mod kvinder og børn. Og nogle af de skræmmende ting kvinder udsættes for fx motherblaming og victimblaming. Det er svært at være forældre og det bliver kun sværere, hvis man ydermere bærer rundt på en bagage tynget af svigt, vold og overgreb. Derfor er Dansk Kvindesamfunds Krisecenter altafgørende og jeg vil gerne være med til at skabe fokus på deres arbejde og vigtighed.
Foto: Klara Løkke
Markus Grigo
Som ambassadør for Dansk Kvindesamfund Krisecenter er jeg stolt over at stå imod vold i alle dens former. Desværre har jeg personligt oplevet vold fra min far, og det har sat dybe spor i mit liv. Ingen bør nogensinde opleve frygten, smerten og det ødelæggende resultat af vold. Det er vores fælles ansvar at bekæmpe vold og skabe et samfund, hvor kvinder og børn kan leve i tryghed og frihed. Jeg er fast besluttet på at bruge min stemme og erfaring for at skabe opmærksomhed om voldens konsekvenser og arbejde for en verden uden vold.
Foto: Nils Meilvang
Cathrine Berendt
Jeg er ambassadør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre, fordi jeg vil bidrage til at sætte fokus på et af de største ligestillingsproblemer, vi har i Danmark: vold mod kvinder. Jeg står bag instagramprofilen @kvindekenddinstat, som jeg oprettede for at starte en oplyst samtale om ligestilling – en samtale drevet af data og tal. 118.000 kvinder udsættes årligt for partnervold i Danmark, og 33.000 børn vokser op i et hjem med vold. Det er den slags viden, jeg gerne vil bidrage til at sprede, så vi som samfund tager hånd om problemerne, styrker kvinder og børns rettigheder, og giver dem de bedste muligheder for at leve et liv uden vold.
Foto: Marius Bested Toft
Christine Reinwald
Jeg er tegneserieskaber, billedkunstner og illustrator. Som ambassadør vil jeg fortsætte mit kunstneriske arbejde med at sætte fokus på konsekvenserne af undertrykkelse, sexisme og systemets ulighedsskabende strukturer. Min prisnominerede tegneserie SMERTEN OG JEG handler om, hvordan vold føles for den udsatte, og består af fire noveller med fokus på hhv. psykisk vold, gaslighting, stalking, og voldtægt. Det er vigtigt for mig at formidle, hvordan vold opleves, for samfundsdebatten glemmer ofte offerets perspektiv. Det vil jeg gerne være med til at ændre. Det er altafgørende at blive forstået, set og mødt, når man oplever noget så traumatisk som vold. Og det er altafgørende at udviklingen af lovgivning og tiltag udvikles med hensyn til dem, der har allermest brug for det – nemlig dem, der oplever vold.
Foto: Christine Vassaux Noe
Christina Sander
Jeg er journalist og influencer, og øver mig dagligt i at italesætte kvinders værdi og manglende anerkendelse på både arbejdspladsen og i hjemmet. Som ambassadør vil jeg sætte fokus på at få kvinder ud af den underdanige og undertrykte position, som mange stadig fastholdes i. Og jeg vil give en stemme til voldsramte børn, som er så højlydt, at den aldrig kan ignoreres. Vold mod kvinder bunder i strukturer af magt, kontrol og isolation, og det hænger ofte sammen med urimelige krav til, hvordan man skal være en ”god mor” eller en ”rigtig kvinde”. Men kvinders værdi skal aldrig vurderes ud fra begrænsende forventninger til deres køn eller skadelige kønsroller. Alle kvinder og børn har ret til et liv uden vold, og kampen er ikke slut, så længe vi er nødt til at skrive den sætning.
Foto: Privat
Glenn Bech
Jeg har valgt at engagere mig som ambassadør for Dansk Kvindesamfunds krisecentre. Jeg voksede op med en enlig mor, der blev udsat for vold, og har personligt erfaret, hvor afgørende det er at få hjælp udefra. Ikke alle har familie eller et støttende netværk, der kan træde til i svære tider. Derfor er det så vigtigt, at der findes sikre steder, hvor kvinder og deres børn kan søge tilflugt, når de udsættes for vold. Det gjorde et dybt indtryk på mig at opdage, at en kvinde er mest i fare, når hun forsøger at forlade en voldelig partner. Der er alt for mange kvinder, der mister livet på grund af partnervold, og det er ikke acceptabelt.
Foto: Privat
Henriette Søvind
Jeg har valgt at være ambassadør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre, fordi det er vigtigt at sætte fokus på, at vold mod kvinder findes i alle samfundslag. Jeg har selv været udsat for partnervold, og ved hvor meget det betyder at folk støtter og involverer sig, hvis de har mistanke eller viden om volden. Vold mod kvinder er stadig et stort tabu, hvilket gør det svært for kvinder at forlade en voldelig partner. Derfor vil jeg gerne hjælpe andre kvinder med at komme ud af voldelige forhold, og hjælpe dem til at slippe af med skam og skyld.
Foto: Privat
Natasha Brock
Som komiker har jeg en stemme i det offentlige rum. Det betyder meget for mig, at jeg kan bruge min stemme til at gøre opmærksom på det vigtige arbejde, som Dansk Kvindesamfunds Krisecentre udfører. Jeg vil gerne være med til at sætte fokus på, at voldsramte kvinder ikke skal mødes med skyld, skam eller victimblaming, som mange desværre oplever i dag. Tværtimod skal de mødes med forståelse for, hvem de er, og med hjælp til at bearbejde det, de har været udsat for. Jeg er utrolig taknemmelig for muligheden for at være ambassadør, og jeg ser frem til at støtte op om krisecentrenes vigtige formål.
Foto: Malene Nelting
Sune Csonka
Jeg mener, der er behov for mere fokus på problemerne med vold mod kvinder. Mange af de kvinder, jeg træner i mit boksestudio for kvinder, har vold med i bagagen, og det er hjerteskærende historier, jeg hører. Boksetræning er i sin natur empowering, og som ambassadør vil jeg gøre opmærksom på vold mod kvinder og sprede budskabet om Dansk Kvindesamfunds Krisecentres vigtige arbejde.
Foto: Olivia Rohde
Arlinda Nyward
Som influencer, studerende, datter, søster, feminist og kvinde har jeg valgt at blive ambassadør for Dansk Kvindesamfund Krisecentre. Jeg vil bruge min platform – min stemme - til at bryde tabuet omkring vold mod kvinder, der stadig eksisterer i dag. Jeg har mødt flere kvinder, som bærer på smertefulde historier om fysisk og psykisk vold fra en partner. Mit ambassadørskab er en dedikation til disse kvinder, der stod alene med volden men kæmpede sig fri. Jeg håber, at kunne inspirere andre til at engagere sig i sagen, så vi sammen kan kæmpe for dem, der ikke har en stemme.
Foto: Privat
Line Kirsten Nikolajsen
Som ambassadør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre vil jeg skabe opmærksomhed omkring vold mod kvinder og børn. I min portræt-podcast KH MOR taler vi om de forskellige dilemmaer i moderskabet, og hvordan det former os som mennesker. Når vi taler om moderskabet kan vi samtidig ikke ignorere den ubehagelige sandhed, at graviditet og familieforøgelse kan føre til vold mod kvinder eller en eskalering i volden. Det er stadig et stort tabu, og alt for få reagerer ved mistanke eller viden. Jeg vil være med til at bryde tabuet, så volden ikke forbliver skjult bag hjemmet fire vægge.
Foto: Alex Høgh Andersen
Sabrina Ferguen
Jeg er instruktør og manuskriptforfatter, og bruger filmmediet til at afspejle virkeligheden på alle mulige måder. Bl.a. ved at kaste lys på miljøer, tematikker og karakterer, der kan sætte gang i diskussioner og give stof til eftertanke. Jeg er selv vokset op med en voldelig far, og har oplevet hvor altafgørende et krisecenter har været for min mor. Jeg er stolt af at være ambassadør, og vil bruge min stemme til at sætte fokus på kvinder og ligestilling. Især vold mod kvinder, og de komplikationer og nuancer der er, når vi taler om volden, da det sjældent er sort/hvidt. Som filmskaber kan jeg godt lide at provokere, og er ikke bange for at fortælle historier med en samfundskritisk vinkel.
Foto: Privat
Tjelle Vejrup
Som journalist og komiker er en af mine største opgaver, at forholde mig til samfundet omkring mig. Derfor vil jeg som ambassadør forsøge at skabe synlighed omkring, at vi alle skal forholde os til volden mod kvinder og børn. For vi får ikke ligestilling, før alle kan leve et liv fri fra vold. Og ligestilling er ren win-win for alle – uanset køn eller kønsidentitet. Derfor er jeg glad for at være ambassadør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre.
Foto: Malene Nelting
Ditto
Ditto arbejder med formidling af viden om ligestilling mellem køn, så kvinder kan få de samme formelle og uformelle rettigheder som mænd i Danmark. Vold mod kvinder er det ultimativ bevis på, at vi endnu ikke er i mål. Den daglige sexisme og diskrimination som mange kvinder oplever, kulminerer ultimativt i, at nogle mener, at man også må udøve vold mod kvinder. Det skal stoppes. At være ambassadører for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre er derfor en opgave, som vi tager dybt seriøst, og vi vil bruge vores platform til at sprede viden om problemet, såvel som at forsøge at facilitere konstruktive samtaler om hvordan vi alle har et ansvar og kan bidrage til løsningen.
Foto: Malene Nelting
Kira Skov
Jeg er sangerinde og sangskriver. Mine sange har primært haft afsæt i min egen historie, og derfor også om min egen erfaring med vold. Som ganske ung levede jeg selv i et voldeligt forhold, som jeg endte med at flygte fra. Samtaler og synlighed omkring dette emne er utroligt vigtigt. For mange er det tabubelagt og skamfuldt. Spørgsmål som "hvorfor gik du ikke bare?" og "hvordan fandt du dig dog i det?” vækker genklang men også irritation, da der er så meget man føler, man skal forklare. Det er meget komplekst og et resultat af psykisk vold og manipulation. Jeg vil bruge min stemme til at bringe fokus på dette vigtige emne.
Foto: Søren Rønholt
Parastou Nejad
Jeg ønsker at være en frontfigur for forandring og stå sammen med kvinder, der kæmper imod vold. Som iransk kvinde, mor, søster, datter, veninde og kæreste, født og opvokset i Danmark anser jeg det som min pligt at støtte kvinder, uanset deres baggrund. Alle kvinder fortjener et værdigt liv, både socialt, økonomisk og juridisk. I år 2023 oplever vi stadig betydelige forskelle mellem mænd og kvinder. Vores samfund bærer stadig præg af fordomme og dybt forankrede kønsroller, som jeg ønsker at udfordre. Selvom der er tegn på et paradigmeskift i kvinders rolle, er der stadig lang vej. Jeg har selv oplevet, psykisk vold, fysik vold og social kontrol. Så jeg ved hvad kvinder skal ofre og gå igennem når de er udsat for vold. Denne erfaring vil jeg bruge som ambassadør, og være med til at bryde tabuer om vold mod kvinder og samtidig gøre op med den skam voldsramte kvinder lever med.
Foto: Privat
Støtte-ambassadører
Heart2Heart
Heart2Heart er ambassadører, fordi vi mener, at alle har ret til et liv uden vold. Vi bakker op om det vigtige arbejde, der gøres på Dansk Kvindesamfunds Krisecentre. Kvinder og børn, der kommer på krisecenter, er ofte kommet afsted uden ret meget. Det er en naturlighed for os at dele ud af de overskudsressourcer vi modtager til kvinder og børn på Dansk Kvindesamfunds krisecentre, hvorfor vi bl.a. kommer fast 2-3 gange pr. uge med overskudsbrød og andre ting, vi ved skaber glæde og overskud hos dem.
L'Esprit du Vin
L’Esprit du Vin har doneret vine til Dansk Kvindesamfunds Krisecentre herunder åbningen af krisecenteret på H. C. Andersens Boulevard i 2018 og afskeds-/velkomstreception i 2021 samt til event på den Internationale dag for afskaffelsen af vold mod kvinder i 2024. Derudover har L’Esprit du Vin støttet med vine ved Mathildepriserne i 2015, 2018 og 2024 samt ved Dansk Kvindesamfunds 150-års jubilæum.
Bagt
Hos Bagt gør vi alt hvad vi kan for at mindske vores madspild så meget som muligt! En af måderne vi gør det på, er ved flere gange om ugen at donere noget af vores overskydende brød, boller og wienerbørd til Dansk Kvindesamfunds Krisecentre. Vi er utrolig stolte af dette samarbejde, da vi i fællesskab kan bekæmpe madspild og vigtigst af alt hjælpe udsatte kvinder og børn i samfundet.
Projekt
Elektriker og malerfirmaet, Projekt, støtter Dansk Kvindesamfunds Krisecentre og deres kamp for at stoppe vold mod kvinder og børn.
Indehaver, Dennis Josephsen, fortæller: “Vi er utrolig stolte over dette samarbejde, der går fint i spænd med vores værdier om ansvarlighed og mangfoldighed. Vi vil gerne udbrede kendskabet til, hvordan krisecentrene støtter kvinder og børn, der er udsat for vold. Derfor donerer vi bl.a. arbejdskraft i form af maleropgaver til krisecentrene. Vi er glade for, at vi kan gøre en forskel ved at bidrage så konkret til kvinder og børns tid på krisecentrene.”
moshi moshi mind
Vi er stolte af at være ambassadør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre. Hos moshi moshi mind har vi altid været meget optaget af kvinder og kvindeliv. Vi drømmer om at give kvinder en lille pause i en ellers hurtig verden omkring os. Desværre for nogle kvinder, indebærer kvindelivet ikke blot en hektisk hverdag med at få enderne til hænge sammen, men om et liv i utryghed og fare, om ensomhed og overlevelse. Vi tror på, at vi er stærkere sammen, og derfor ønsker vi at støtte arbejdet på krisecentrene, være med til at udbrede kendskabet og støtte kvinder og børn, der er udsat for vold. Vi håber, at vi med vores donationer kan gøre livet på krisecentrene en lille smule blødere og mere omsorgsfuldt i en ellers hård og svær tid.
Tromborg
Tromborg er ambassadør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre, fordi vi ønsker at vise vores støtte til arbejdet på krisecentrene og stå sammen om at bekæmpe vold mod kvinder og børn. Derfor donerer vi hudpleje & makeup til auktioner, så vi den vej igennem kan give en hjælpende hånd til de ramte kvinder og børn. Derudover donerer vi også produktpakker med hudpleje & makeup til krisecentrenes kvinder, så vi kan bidrage til en lille følelse af velvære i kvindernes sværeste tid.