Hvad er det?
De fleste kvinder, der kommer på krisecenter, er udsat for en grad af digital vold. Ofte er volden også foregået digitalt, og når de kommer på krisecenter bruges digitale værktøjer til at fortsætte volden.
Måske har voldsudøver været den der havde styr på det tekniske i hjemmet og fx været den, der satte nye telefoner op. Det har givet mulighed for at overvåge gennem adgang til Apple ID, iCloud eller såkaldt familiedeling.
Digital vold er udbredt, viser rundspørge blandt krisecentre:
94% oplever, at beboere får overvåget deres bevægelser via digital sporing på mobilen
77% oplever, at beboere får delt intimt materiale uden samtykke (fx billeder, videoer eller private beskeder af seksuel karakter)
82% oplever, at beboere bliver overvåget gennem deres medfølgende børn (fx via børnenes mobil, iPads eller PlayStation)
Rundspørge foretaget af StopChikane i 2021
Digital sikkerhed på krisecentrene
-
Vi har fokus på at hjælpe de kvinder og børn, der bor hos os, med deres digitale sikkerhed. Derfor har vi procedurer, der skal sikre, at kvinden ikke bliver sporet eller udsat for digitale krænkelser, når hun flygter på krisecenter.
Hos os indgår den digitale sikkerhed i den enkelte kvindes samlede sikkerhedsvurdering. Hver gang en kvinde flytter ind, laves en sikkerhedsvurdering af blandt andet af kvindens udsathed og støttebehov i relation til det digitale.
Digital sikkerhed er vigtig for at forhindre, at volden fortsætter digitalt. Digital vold, såsom konstante kontaktforsøg, intimideringer, stalking, krænkelser og trusler, er psykisk vold og ulovligt.
Kvinder på krisecenter har ret til privatliv og brug for ro til at begynde et nyt og bedre kapitel i deres liv. Ligesom den fysiske dør ind til krisecentret er sikret, skal den digitale dør ind til beboerens digitale liv også sikres.
-
Vi holder os opdaterede på nye metoder, der benyttes til at bryde ind i kvindernes og børnenes privatliv digitalt. Vi har udviklet konkrete guides til digital sikkerhed, som nemt kan benyttes af medarbejdere og kvinderne selv.
På krisecentrene har vi et par tilgængelige lånecomputere og mulighed for at benytte lånetelefoner, i en periode, hvis der er særlig risiko ved at bruge kvindens og børnenes egne enheder.
På krisecenteret København huses rådgivningen StopChikane, der hjælper ofre for digitale krænkelser. Kontakt StopChikane for hjælp her.
“Han har ødelagt meget for mig. Jeg har meldt ham til politiet. Der er en sag mod ham lige pt, fordi han har delt mine privatbilleder på forskellige Escort hjemmesider. Han udnyttede mine billeder, og skrev med fremmede mænd i mit navn. Hver gang jeg fik en ny kæreste, så fandt ham frem til dem, og sendte alle mine billeder til deres mail. Han sendte de der fake billeder og videoer - man kan ikke se mit ansigt. Da vi var kærester, lavede vi sjov sammen og tog billeder, som man jo gør. Men efter den oplevelse, så tager jeg aldrig mere billeder. Jeg tager ikke engang selfies med mænd mere. Jeg er så bange for, at han måske også vil udnytte de billeder. Jeg giver ikke samtykke til, at folk tager billeder af mig mere. Han har udnyttet det så meget. Politiet fortalte mig, at han to gange havde fået betaling for billederne via mobilepay. Det vidste jeg intet om.”
— Kvinde, Dansk Kvindesamfunds Krisecentre
Uddrag af citat fra Ph.d.-stipendiat, Bushra Hanif