For pårørende

Har du mistanke om, at en person du kender, er udsat for vold? Så kan du gøre en vigtig forskel. Hvad end du er familiemedlem, nabo, kollega, fagperson, eller ven, er det vigtigt, at du forholder dig til mistanken om vold og forsøger at hjælpe.  

Tag mistanke alvorligt

Mennesker reagerer forskelligt på at være udsat for vold. Lige meget hvad, der har vækket en mistanke hos dig, er det vigtigt at tage den alvorligt.

Langt de fleste forsøger at skjule volden, fordi de oplever det som skamfuldt at leve i en voldelig relation. De har måske fået at vide, at de selv er skyld i volden, hvilket gør det endnu sværere at fortælle om volden og søge hjælp.

Er du pårørende til en person, du mistænker er udsat for vold, har du måske lagt mærke til, at personen har ændret adfærd. Er din søster blevet mere indelukket og tager hun sjældent kontakt? Vil hendes partner altid vide, hvor hun er, og ringer han hele tiden, når I endelig ses? Må din veninde ikke selv bestemme, hvilket tøj hun vil gå i, hvem hun er sammen med, og tjekker familiemedlemmer hendes telefon? Det kan være tegn på, at hun er udsat for vold. 

Vær en betydningsfuld støtte

Omgivelsernes reaktioner har stor betydning, når man er udsat for vold. Det gælder både for den voldsudsattes muligheder for at gøre modstand, søge hjælp, bryde med voldsudøveren og komme sig efter at have levet i volden. Derfor er det vigtigt at vise, at der er nogle, der er klar til at støtte, og give den voldsudsatte en oplevelse af, at hun ikke står alene. 

Når du forsøger at hjælpe, er det vigtigt at være opmærksom på, at den voldsudsatte bedst selv ved, hvordan hun passer på sig selv og sine eventuelle børn. Mennesker, der lever sammen med en voldelig partner, har en lang række strategier for at beskytte sig selv og eventuelle børn mod vold. Derfor skal du lade kvinden føre an og støtte hende i de små skridt væk fra volden. Vis at du er der for hende, og lyt.

Følg den voldsramtes tempo

Det er ikke nemt at bryde med vold. Forvent derfor heller ikke, at den voldsudsatte kan bryde med vold fra den ene dag til den anden. Nogle kvinder har levet i volden i rigtig mange år, og det kræver derfor meget at skulle forsøge at forlade partneren. Det kan også medføre potentielt farlige situationer for hende selv og hendes eventuelle børn.

Kvinden kan bedst selv vurdere, hvordan og hvornår hun kan bryde med volden. Stå klar, når hun er parat til at tage skridtet. Det er en kæmpe hjælp og støtte at vide, at nogen er der på den anden side.  

Mistanke om vold mod børn 

I Danmark er vi alle forpligtet til at sikre, at børn og unge ikke udsættes for forhold, der kan bringe deres sundhed, udvikling og velvære i fare. Det betyder i praksis, at vi alle sammen har pligt til at underrette myndighederne, hvis vi får kendskab til eller mistanke om, at en person under 18 år udsættes for fx vold, mishandling eller seksuelle overgreb.

Hvis du er i tvivl, om du skal underrette, eller har brug for at tale om din mistanke om vold mod et barn, kan du ringe til os på tlf. 35 20 00 40. 

Sådan kan du hjælpe

→ Ræk ud
Find en situation, hvor I trygt kan tale på tomandshånd 

→ Spørg ind
Gå forsigtigt frem, stil nysgerrige spørgsmål og giv udtryk for din bekymring 

→ Vær anerkendende
Hav forståelse for, at det kan være svært at bryde med volden 

→ Hjælp med at søge hjælp
Fortæl om, hvor hun kan få hjælp og rådgivning 

→ Vær tålmodig
Det kan være, du bliver afvist første gang, men giv udtryk for, at du er klar til at lytte på et senere tidspunkt 

→ Pas på dig selv
Bring aldrig dig selv eller andre i fare. Du kan søge hjælp hos en rådgivning, hvis du får brug for det  

Læs mere om, hvad du kan gøre, hvis du er pårørende til en person, der er udsat for vold på stoppartnervold.nu.

Din støtte gør en stor forskel

Støt vores arbejde for kvinder og børns ret til et liv uden vold