Vores historie

Dansk Kvindesamfunds Krisecentre har rødder i ligestillingsorganisationen Dansk Kvindesamfund. Dansk Kvindesamfund blev stiftet i 1871 og satte den danske kvindebevægelse i organisatoriske rammer. Dengang kæmpede kvinderne for anerkendelsen som individer med rettigheder på lige fod med mændene.

I dag arbejder Dansk Kvindesamfund fortsat for ligestilling mellem kønnene. Vold mod kvinder er en af de største ligestillingsudfordringer vi har.

Studerende på Tegneskolen år 1903. Tak til Ann Vibeke Knudsen for udlån af billedet

Studerende på Tegneskolen, 1903. Tak til Ann Vibeke Knudsen for udlån af billedet.

Et tidligt fokus på vold mod kvinder

Dansk Kvindesamfund har fra begyndelsen arbejdet for at stoppe vold mod kvinder.

Allerede i 1880’erne satte organisationen fokus på hustrumishandling og udtalte kritik af samfundets manglende reaktioner på mænds vold og mishandling af kvinder i hjemmet.

Dansk Kvindesamfund var også aktivistisk frontløber i besættelsen af Grevinde Danners stiftelse i 1978. Beslutningen om at indtage den forladte stiftelse, blev taget på et møde initieret af Dansk Kvindesamfund. Dannerstiftelsen blev sidenhen et af de højst profilerede krisecentre i hele den krisecenterbevægelse, der opstod gennem slutningen af 1970’erne og 1980’erne.

Frivillige fra Dansk Kvindesamfund stiftede ligeledes Aalborg krisecenter i 1982.

Stiftelsen af Dansk Kvindesamfunds Krisecentre

I 2006 tog frivillige i Dansk Kvindesamfund initiativ til stiftelsen af organisationen Dansk Kvindesamfunds Krisecenter. I 2007 blev krisecenteret på Frederiksberg indviet, og otte kvinder kunne tilbydes ophold med deres børn. 

På krisecenteret var pladserne altid besat. Kvinder og børn søgte forgæves tilflugt på adressen. Dansk Kvindesamfunds Krisecenters bestyrelse besluttede ud fra det påtrængende behov at lede efter midler og ny lokalitet, så endnu et krisecenter kunne etableres.

Det lykkedes og den 20. april 2018, kunne organisationen indvie det nye hus i København, hvor Kronprinsesse Mary også deltog.

Organisationen benævnes nu Dansk Kvindesamfunds Krisecentre og tilsammen har vi 32 værelser fordelt på to krisecentre. 

Historien om et særligt hus

Vores største krisecenter er lokaliseret i hjertet af København. Det er et særligt hus beboet af en kvindesaglig ånd.

Fortællingen om huset tager sit udgangspunkt i den aktivisme, Dansk Kvindesamfund initierede i 1870’erne. En af de første skridt på kvindens vej til anerkendelse som selvstændigt individ gik, ifølge Dansk Kvindesamfund, gennem uddannelse.

Ingen kvinder havde i starten af 1870’erne taget studentereksamen. De var forment adgang til den gymnasiale uddannelse. Uddannelsesmæssigt var det højeste trin på stigen for kvinder lærerindeuddannelsen. Som kvinde skulle man ikke gøre sig håb om mere. Dansk Kvindesamfund ønskede et opgør med det og tog initiativ til at skabe flere uddannelsesmuligheder for kvinder. Organisationen oprettede Aftenskole for Kvinder, Handelsskole for kvinder og Tegneskolen for Kvinder.

Tegneskolen for Kvinder blev stiftet i 1875. Kvinder havde indtil da ikke adgang til kunstneriske uddannelser. Det Kgl. Kunstakademi accepterede ganske enkelt ikke kvinder. Med oprettelsen af Tegneskolen for Kvinder kunne kvinder nu få undervisning i tegning, kunstmaling, vævning, snedkerarbejde og andre kundskaber. Tegneskolen blev hurtigt en succes. I 1877 blev den løsrevet fra Dansk Kvindesamfund, hvor den med statslig og kommunal støtte fik egne ben at gå på.

Skolen var til en start lokaliseret i et baglokale, men Arkitekten Vilhelm Klein, der var engageret i Dansk Kvindesamfund, arbejdede sammen med sin hustru Charlotte Klein hårdt for at etablere skolen i en selvstændig bygning. Parret tegnede huset, som blev bygget og indviet i september 1881 på Vester Voldgade 10. I dag hedder adressen H.C. Andersens Boulevard 10. Bygningen er et 4 etagers klassicistisk pragteksemplar med krummelurer, volutter og hvælvinger. 

De kvinder, der gik på skole, var borgerdøtre. Nogle havde kunstneraspirationer, andre håbede på at få arbejde som kunsthåndværkere. Mange af de kvinder, der siden hen fik arbejde som kongelige plattemalersker, blev uddannet fra Tegneskolen. Skolen modtog gennem tiden flere medaljer, ligesom forstandersken Charlotte Klein modtog den kongelige fortjenstmedalje. 

Skolen rykkede ud af bygningen, da den i 1967 blev sammenlagt med Kunsthåndværkerskolen under navnet Skolen for Brugskunst (i dag kaldet Danmarks Designskole). I mange år var bygningen helt ude af kvindebevægelsens hænder, og var blandt andet beboet af et advokatfirma. Da Dansk Kvindesamfunds Krisecenter var på udkig efter en ny bygning og huset pludselig blev muligt at leje, slog organisationen til. Dermed kom huset igen til at danne ramme om kvindesagen.

Om os

Er du interesseret i, hvordan Dansk Kvindesamfunds Krisecentre fungerer i dag, kan du læse om vores arbejde og organisering.