Børnetilbuddet
Det er en stor omvæltning for børn at flytte på krisecenter, væk fra venner og et genkendeligt miljø. Sammen med dig skaber vi en tryg og forudsigelig hverdag for dine børn under jeres ophold.
Hos os er der plads til at være barn
-
Alle børn får deres egen børnekontaktperson. Du og dit barn tilbydes kort efter jeres ankomst en samtale med barnets børnekontaktperson. Her bliver I orienteret om, hvad I kan bruge kontaktpersonen til og hvilke aktiviteter, barnet kan være med i. Børnekontaktpersonen har løbende samtaler og samvær med barnet tilpasset dets alder, og understøtter, at barnet deltager i børnefællesskaber og aktiviteter, og får gode oplevelser med dig.
-
Ved den første samtale barnet har med sin børnekontaktperson, får barnet sin egen rygsæk.
Når man flygter fra vold, er det ofte umuligt at få pakket de ting, man senere kan få brug for på krisecentret. Derfor får alle børn, der kommer på krisecenter, en rygsæk med bl.a. tøj, tandbørste, bøger og legetøj.
Rygsækken fungerer også som et pædagogisk værktøj, der gør det nemmere at tale med dit barn om, at det er flygtet fra sit hjem og nu skal bo på krisecentret et stykke tid.
Den første samtale skal give barnet en idé om, hvad krisecenteret er for et sted, og hvordan den nye hverdag kommer til at se ud.
Rygsækkene er doneret af Maryfonden i samarbejde med LOKK – Landsorganisation af Kvindekrisecentre og Ole Kirk’s Fond. Som en lille overraskelse, ligger der også et postkort i tasken fra H.K.H. Kronprinsesse Mary.
-
I vores mor og barn samtaler lægges der vægt på barnets oplevelser og reaktioner på volden med henblik på at bryde tabuer og hemmeligheder i familien.
Vi forsøger at understøtte samtaler om det usagte og samtidig tale om, hvordan både du og dit barn har ageret for at passe på hinanden. Ofte vil voldsudøveren have forsøgt at skade din relation til barnet. Det gør vi op med ved at skabe mulighederne for at udvikle nye måder at være sammen på.
Ingen børn er ens, og alle kan have brug for noget forskelligt i forhold til at bearbejde volden.
-
Barnet kan deltage i et af vores gruppeforløb en gang om ugen. I grupperne hjælper vi børnene med at sætte ord på deres følelser og oplevelser i relation til volden og den nye tilværelse på krisecenter.
Børnegrupper finder sted i Lagunen, og vores børnekontaktpersonerne bruger forskellige redskaber til samtalerne. For eksempel bruges vores vægtæppe, som er en stor lagune med fisk, koralrev og blåt vand, til at facilitere gode samtaler.
Barnet får mulighed for at fortælle om volden, og børnekontaktpersonen kan fortælle om, hvordan man som barn typisk kan reagerer på vold. Vi lægger stor vægt på at forklare, at barnet aldrig var skyld i volden.
-
For at gøre det nemmere at være på krisecenter, har vi fokus på at skabe gode oplevelser og minder sammen med børnene. Fx går vi på legeplads, har kreativt værksted med tegne- og maleaktiviteter hver uge, og tager på ture til skov og vand. Nogle aktiviteter er kun for børn, mens andre også er for dig og andre mødre.
Vi gør også meget ud af at holde fast i traditioner for børnene på vores krisecentre. Vi fejrer naturligvis børnenes fødselsdage men også påske, jul, Eid, fastelavn og Halloween.
-
Når børn flytter på krisecenter, oplever de ofte at blive revet ud af deres normale hverdag med børnehave og skoleliv, og det kan være hårdt. Sammen med dig forsøger vi at skabe kontinuitet i barnets hverdag og bevare relationen til venner, skole og institution.
-
Alle børn, der er med deres mor på krisecenter, har ret psykolog jf. servicelovens paragraf 109. Den kommune familien er flyttet fra har handleforpligtigelsen jf servicelovens bestemmelser og skal betale for psykolog. Hvis du og dit barn ønsker at tage imod tilbuddet, hjælper vi dig.