Høringssvar: Forsøgsordning med elektronisk kontrol
Høringssvar vedrørende Høring over udkast til forslag til lov om tilhold, opholdsforbud og bortvisning (Forsøgsordning med elektronisk kontrol som supplement til opholdsforbud).
Dansk Kvindesamfund og Dansk Kvindesamfunds Krisecentre bakker op om lovforslaget om indførelse af elektronisk kontrol i form af GPS-fodlænke som en del af en forsøgsordning. Vi mener, at forslaget repræsenterer et vigtigt skridt i retning af, øget sikkerhed og tryghed for kvinder, der er udsat for vold og stalking – eller som er i risiko for at blive slået ihjel af deres ekspartner. Stalking er ofte en fortsættelse af vold, og går i mange tilfælde forud for partnerdrab.
Fordele ved elektronisk kontrol som supplement til opholdsforbud
Erfaringerne fra Norge, hvor en lignende ordning har været anvendt i mere end 10 år, viser, at den ”omvendte fodlænke” kan have en voldsdæmpende effekt og bidrage til øget sikkerhed for voldsudsatte kvinder grundet den øgede opdagelsesgrad i forbindelse med overtrædelse af tilhold. Den voldsudsatte kvinde kan med andre ord få en nyfunden frihed og fortsætte sin hverdag uden frygt for vold.
En opgørelse fra Rigsadvokaten viser, at antallet af brud på tilhold er mere end fordoblet i Danmark i perioden 2017-2023. Som lovforslaget beskriver, er det ofte de samme gerningsmænd, der gentagne gange overtræder tilholds- og opholdsforbud, hvilket indikerer en mangel på hurtig og konsekvent opfølgning ved overtrædelser samt sanktioner for overtrædelse. Det peger i retningen af, at vi har brug for flere og nye redskaber til at beskytte voldsudsatte fra deres voldsudøver og sikre, at opholdsforbudene overholdes i større omfang end tilfældet er i dag.
Dansk Kvindesamfunds og Dansk Kvindesamfunds Krisecentres anbefalinger
For at forsøgsordningen i bedst muligt omfang viser, hvorvidt den elektroniske kontrol har en voldsdæmpende effekt, mener Dansk Kvindesamfund og Dansk Kvindesamfunds Krisecentre at der bør tages højde for følgende:
Med kun 15 enheder i forsøgsordningen er det vigtigt, at de anvendes strategisk på en begrænset målgruppe. Vi anbefaler, at målgruppen i forsøget er partnervoldsudsatte. Det kan bl.a. sikre et bedre datagrundlag, når effekten skal evalueres.
Der bør være opmærksomhed på begrænsninger ved tilfælde af æresrelateret vold og kontrol, hvor flere familiemedlemmer og bredere netværk er involveret. Her er det vigtigt at den voldsudsatte informeres om, at fodlænken kun dækker én specifik person. Den voldsudsatte skal derfor informeres om, at yderligere sikkerhedsforanstaltninger kan være nødvendige, og myndighederne skal være understøtte denne sikkerhed.
At politiet gør brug af elektronisk kontrol i de tilfælde, hvor der fastsættes strakstilhold eller opholdsforbud samt bortvisning fra fælles hjem pga. af grov vold mod partneren.
Det skal fremgå at voldsudsatte kvinder, som har fælles børn med voldsudøveren, kan indgå i ordningen.
For at sikre optimal implementering opfordres der til at politiet klædes på med viden om vold og risikovurderinger, samt at der sikres klare procedurer for. hvornår politiet bør anvende elektronisk kontrol under forsøgsperioden.
Dansk Kvindesamfund og Dansk Kvindesamfunds Krisecentre ser overordnet positivt på lovforslaget, i det den skaber tryghed for offeret og placerer ansvaret der, hvor det hører hjemme: på voldsudøveren.