Vold mod kvinder er også et problem for mænd

I tyve år har Kenneth Reinicke forsket i mænd og mandekulturer, og derfor er det faktisk helt naturligt for ham, at han netop er valgt ind i Dansk Kvindesamfunds Krisecenters bestyrelse.

Af Christina Alfthan

”Jeg tænker ikke så meget på køn, og at jeg er den første mand i bestyrelsen. Men bare det, at der sidder en mand i den bestyrelse, er selvfølgelig et vigtigt signal til, at mænd også skal beskæftige sig med ligestillingsspørgsmål. For det er ikke et kvindeanliggende. Hvis vi vil ændre noget, skal mændene med. Skal vi volden til livs og have mere ligestilling, er en af de vigtigste udfordringer at få mændene med på den her dagsorden og beskæftige sig med det. Vi har brug for mændene for at stoppe den destruktive adfærd,” siger Kenneth Reinicke, der er lektor og ph.d. i mandeforskning på RUC.

”Jeg håber, jeg kan bidrage med min indsigt. Jeg ved noget om mænd og vold og seksuelle krænkelser. Jeg ved noget om de mørke destruktive aspekter ved mænd. Jeg kan bidrage med at give en bedre forståelse for de mekanismer, der ligger til grund for voldelige mænd. Og det tror jeg er vigtigt,” fortæller han.

”Man må forstå, hvorfor mænd vælger vold. For det er et valg. Derfor kan de også vælge det fra og tage afstand fra vold,” forklarer han og understreger, at det er vigtigt, at man er ydmyg overfor, hvordan man kan få mænds voldelige adfærd til at forsvinde. For det er ikke nemt. Men han er optimistisk, for med #MeToo ser han en åbning for at få mænd på banen:

”#MeToo har åbnet op for, at vi kan diskutere, hvorfor mænd gør, som de gør. Det handler om mange forskellig ting, også om social bonding mellem mænd. Mænd skal også kigge indad og spørge sig selv, hvor meget vold de selv vil se på, – hvornår siger de fra, når andre mænd opfører sig sexistisk overfor kvinder? Og hvorfor holder mænd mund og har et ’tavshedskodeks’?

Maria Søndergaard, direktør i Dansk Kvindesamfunds krisecenter, ser frem til samarbejdet med Kenneth Reinicke.

”Han kommer med en stor og forskningsbaseret viden om mænd – og om mænd, der er voldsudøvere, og det bidrager med et yderligere perspektiv i bestyrelsesarbejdet. Et perspektiv, som vi i høj grad kan bruge i vores vision om at stoppe den kønnede vold mod kvinder. Og med sin videnskabelige baggrund kan han også strategisk understøtte vores formidlingsmæssige ambitioner, når vi fx udarbejder vidensrapporter,” siger Maria Søndergaard.

 
Forrige
Forrige

Danmark bør tilslutte sig EU's indsats mod kvindevold

Næste
Næste

Ny direktør i Dansk Kvindesamfunds Krisecentre