Facebook Twitter Instagram search

Der findes både film, bøger og musik om vold i familien. Her kan du se eksempler på nogle af dem. Noget af det kender du sikkert, men andet er måske nyt.

Film

Ondskab

Filmen er bygget over bogen ‘Ondskaben’, og foregår i starten af 60erne, hvor den 16 årige Erik får systematisk tæsk af sin stedfar. Erik, som er meget veltalende og intelligent, kan til sidst ikke dække over de slagsmål som han havner i på skolen, og bliver flyttet til en kostskole hvor der foregår såkaldt ”elevopdragelse”.

Precious

Året er 1987. Vi befinder os i Harlem i New York. Den 16-årige, overvægtige, afro-amerikanske Claireece Precious Jones bor sammen med sin mor Mary, der hundser brutalt rundt med hende og udnytter hende seksuelt. Precious er gravid – for anden gang. I begge tilfælde skyldes graviditeterne, at hendes far har voldtaget hende.

Tæl til 100

Teenageren Thomas og hans mor Anne er på en evig flugt fra Thomas’ far. Da de slår sig ned i en hyggelig provinsby, lever Thomas sig ind i sit nye liv, men er hele tiden på vagt og prøver at være klar til at rejse når som helst. Det er dog ikke let at være klar til at rejse, da han forelsker sig i Helene og bliver ven med klassekammeraten Jonas.

The Perks of Being a Wallflower

Charlie er lige startet på gymnasiet og har ingen venner før han møder Sam og Patrick, der tager ham under deres vinger. Charlie er en teenager der er bedre til at observere livet end at deltage i det, han er stadig påvirket af at have mistet sin yndlingstante da han var barn. Det viser sig dog, at Charlie har fortrængt detaljer omkring forholdet til tanten. Charlie observerer både kærestevold mellem søsteren og søsterens kæreste, og mellem Patrick og hans kæreste.

Se flere film her.

Bøger

Biernes hemmelige liv

Romanen foregår i Sydstaterne i USA i 1964 i en tid med voldsomme raceuroligheder. Man følger den fjortenårige pige Lily, der sammen med den sorte tjenestepige Rosaleen flygter fra Lilys voldelige far og hvide mænd der vil have fat i Rosaleen.

Af Sue Monk Kidd

Det startede rimelig uskyldigt

Novellen er skrevet som en dagbog af en pige, som er begyndt at skære i sig selv efter hun er kommet ud af et voldeligt forhold. Det startede med at han slog hende, bare for sjov, men pludselig blev det mere og mere, og hvornår og hvordan skal man så sige fra?

Novellen er trykt i bogen ‘Slanger i Paradis – og andre ungdomsnoveller’ af Per Straarup Søndergaard

Farlig forelskelse 

15-årige Alexandra er vild med Cliff. Hendes bedste veninde synes hun går for meget på kompromis og Cliffs ekskæreste siger at Alexandra skal passe på, at Cliff også har en anden side end den søde og kærlige. Alexandras mor derimod siger, at man jo altid er nødt til at gå på kompromis i et forhold. Men er der alligevel ikke en grænse?

Af Gloria D. Miklowitz

Radisehjerte

15-årige Mascha vokser op som adoptivbarn i en familie med en far der ikke er meget bevendt, og en mor der både er kontrollerende og straffer med fysisk vold. De eneste lyspunkter er veninden Nelly og fyren Jojo, som hun vist nok er lidt forelsket i.

Af Fränze Straessle

Se flere bøger her

Musik

Ani DiFranco / Fixing Her Hair 

Anna David / Kun hjertet slår 

Ataf Khawaja / Sommerfugl 

Christina Aguilera / I’m Okay 

Eminem / Love the Way You Lie

Madonna / Oh Father  

Pink / Family Portrait 

Savage Garden / Two Beds And a Coffee Machine 

Sonic Youth / Shoot 

Suzanne Vega / Luka

Tina Turner / What’s Love Got To Do With It